fbpx

TIPS για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας

Αν σε ταλαιπωρεί η αναβλητικότητα και χρειάζεσαι απλούς και άμεσους τρόπους για να την καταπολεμήσεις, ίσως διαβάζοντας αυτό το άρθρο  βρεις την έμπνευση  να το κάνεις.

Αυτοπαρατήρηση

Πολύ συχνά θα με ακούς να μιλάω για αυτήν. Διότι πως είναι δυνατόν να ξεφορτωθείς κάτι που σε ταλαιπωρεί αν δεν φέρεις σε πλήρη επίγνωση ποιες είναι οι συνηθισμένες σου συμπεριφορές?  Επομένως αρχικά χρειάζεται να αυτοπαρατηρήσεις τις συμπεριφορές σου, και ποιες είναι οι σκέψεις που κάνεις; Τι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου καθώς επίσης πως γίνεται ο εσωτερικός σου διάλογος με τον εαυτό σου και ποιες αρνητικές δηλώσεις χρησιμοποιείς.

Μέθοδος των κομματιών.

Πριν προλάβει η αναβλητικότητα σου να χτυπήσει κόκκινο επειδή σου φαίνεται τεράστια και δύσκολη η εργασία που έχεις αναλάβει, είναι προτιμότερο να την κάνεις σταδιακά και κομμάτι κομμάτι .

Η αρχή της ενίσχυσης.

Αυτή η  τεχνική στηρίζεται στην ενίσχυση του εαυτού με επιβραβεύσεις. Παρακινείς δηλαδή τον εαυτό σου να κάνεις την δουλειά που αναβάλλεις γνωρίζοντας από πριν ποιο θα είναι το ψυχολογικό/ ηθικό ή και υλικό κέρδος που θα αποκομίσεις, ολοκληρώνοντας κάθε στάδιο που οδηγεί προς την τελική επιτυχία της αναβαλλόμενης εργασίας. Φυσικά χρειάζεται πρώτα να έχεις κάνει ένα άτυπο “συμβόλαιο” με τον εαυτό σου και να γνωρίζεις από πριν ποια θα είναι τα οφέλη σου αν ολοκληρωθεί η εργασία.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Τροποποίησε το εργασιακό σου περιβάλλον.

Το να δουλεύεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν σε ευνοεί θα ενισχύσει την αναβλητικότητα σου κι αυτό σίγουρα δεν το θες. Αναζήτησε το  κατάλληλο περιβάλλον και ατμόσφαιρας που θα ευνοήσει  την αυτοσυγκέντρωση και την παραγωγικότητά σου.

Βάλε πρόγραμμα συγκεκριμένο.

Στην αρχή ίσως ξεβολευτείς μα πολύ σύντομα θα καταλάβεις πως η εδραίωση Χρονοδιαγράμματος για μια εργασία ρουτίνας θα φανεί πολύ βοηθητική προκειμένου να αποφευχθεί η αναβλητικότητα σου και να αντισταθεί με την ρουτίνα.

Υπομνήσεις.

Οι πολλές υπενθυμίσεις -μία για κάθε στάδιο-  για την εργασία που έχεις να τελειώσεις θα σου θυμίζουν τι έχεις να κάνεις την κατάλληλη στιγμή, και αυτό θα σε βοηθά να είσαι συγκροτημένος ήρεμος και περισσότερο παραγωγικός. Έχει παρατηρηθεί πως το αυξημένο άγχος μας κάνει να ξεχνάμε τι έχουμε να κάνουμε και αν δημιουργηθεί ένα χάος υποχρεώσεων στο μυαλό μας τότε είναι πιθανόν να αναβάλλουμε αντί να δράσουμε.  

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Αυτή είναι μία τεχνική κατά την οποία το άτομο βρίσκει την ευκαιρία να κάνει μια βαρετή εργασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας ευχάριστης εργασίας επειδή βρίσκεται ήδη σε

υπερδιέγερση. Άρα κάνε πρώτα ότι σου φτιάχνει το κέφι, μπες δηλαδή σε διαδικασία δράσης και θα δεις πως κι η πιο δύσκολη δουλειά θα σου φανεί λιγότερο δύσκολη. Κάτι όπως το”τρώγοντας έρχεται η όρεξη”.

Καν’ το Όταν το Σκεφτείς

Εκμεταλλεύσου τον αυθορμητισμό της στιγμής και κάν’ το αντί να το αφήνεις να μαζεύεται, κι έτσι θα  γλυτώσεις κόπο και χρόνο.

Ελπίζω να βοηθήθηκες κάπως και αν θες λίγες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της αναβλητικότητας μπορείς να διαβάσεις ακόμη ένα άρθρο μου για την αναβλητικότητα εδώ και επίσης εδώ μπορείς να διαβάσεις αποφθέγματα που γράφτηκαν για την αναβλητικότητα.

Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα αναβλητικότητας, πάτησε το κουμπί ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ για να κλείσεις μια συνεδρία μαζί μου.

Flower photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

You may also like

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00