fbpx

Η μουσική μειώνει το bullying

Η μουσική υπόκρουση σε παιδικές χαρές μπορεί να μειώσει τον εκφοβισμό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το να ακούγεται χαλαρωτική μουσική στις σχολικές παιδικές χαρές κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα μπορούσε να μειώσει τον εκφοβισμό (bullying).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μουσική χαλάρωσης ως υπόκρουση από το CD The Spirit of Yoga, που ακουγόταν από ηχεία κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ενός σχολείου.

Βρήκαν ότι τις ημέρες, που ακουγόταν ως μουσικό υπόβαθρο μουσική του κόσμου με ισχυρή επιρροή από την ινδική κουλτούρα, υπήρχε μια μείωση 80% σε σωματικό και ψυχικό εκφοβισμό μεταξύ των μαθητών.

Επίσης τα παιδιά ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ήρεμα και πιο χαρούμενα όταν επέστρεφαν πίσω στις αίθουσες διδασκαλίας.

Όταν η μουσική σταματούσε, ο εκφοβισμός αυξανόταν και πάλι.

Η Naomi Ziv, η οποία ηγήθηκε της έρευνας στο College of Management Academic Studies στο Rhison Le-Zion του Ισραήλ, δήλωσε:

“Είμαστε έκπληκτοι. Περιμέναμε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά όχι τόσο ισχυρό όσο αυτό που βρήκαμε. Δεν έχει γίνει καμία προηγούμενη μελέτη σχετικά με την επίδραση της ήρεμης μουσικής υπόκρουσης στον εκφοβισμό. Αυτή ήταν μια πρώτη προσπάθεια εξέτασης αυτού του θέματος. Με βάση μια άλλη έρευνα σχετικά με τις ηρεμιστικές επιδράσεις ορισμένων ειδών μουσικής, αναμενόταν να δημιουργήσουμε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της υποδοχής , αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα είχαμε τόσο σημαντικά αποτελέσματα.”

Η πιλοτική μελέτη μικρής κλίμακας, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Παιδιά και Σχολεία, διεξήχθη με 56 μαθητές της έκτης τάξης σε ένα σχολείο στο Ισραήλ.

Ο Dr Ziv δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ενώ θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να δούμε αν η κλασσική μουσική θα μπορούσε να έχει την ίδια ηρεμιστική επιρροή.

Αλλά προειδοποίησε ότι η pop μουσική ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματική.

Η Lauren Seager-Smith, εθνική συντονιστρια της ομοσπονδίας για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, χαιρέτισε τα ευρήματα.

Είπε ότι ένα παρόμοιο πρόγραμμα που προσφέρει μασάζ στα σχολεία, επίσης είχε βοηθήσει στη μείωση του εκφοβισμού.

Είπε: “Ίσως θα ήμασταν όλοι πιο χαλαροί και πιο φιλικοί μεταξύ μας εάν είχαμε μασάζ και μία χαλαρωτική μουσική υπόκρουση σε σταθερή βάση”.

Πηγή

H μετάφραση στα Ελληνικά και η επιμέλεια του κειμένου έγινε από την Αιμιλία Σεληνίδου

photo by unsplash-logoHisu lee

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00